Що араби виявили в схованці в стіні Кааби

Що араби виявили в схованці в стіні Кааби

Коли жителі Мекки задумалися над реконструкцією Кааби, Пророку Мухаммаду ﷺ було 35 років. Мекканці надавали цьому Дому Господа величезне значення, проте побоювалися торкатися до святині через можливе покарання згори.

На той момент стіни Кааби мали висоту в людський зріст і були складені з каміння, не скріплене будь-яким розчином. Курайшити мали намір підняти стіни і встановити дах. На такий крок їх спонукала крадіжка, вчинена в Каабі . Якась група людей вкрала коштовності святині, які перебували біля колодязя всередині Кааби .

Підготував Рахматулла Абдулкарімов

У той період до берегів Джидда були викинуті останки корабля, що належав римському торговцю. Мекканці вирішили пустити дошки судна на будівництво даху Кааби. У Мецці жив тесля з коптів, який вибрав і обробив найбільш придатну для цього деревину.

Однак наблизитися до стін Кааби людям заважала змія, яка жила біля колодязя, харчувалася щоденними подарунками людей і грілася на стінах Кааби. Хто б не наближався до стін святині, змія тут же піднімала голову і шипіла, роззявивши пащу. Але одного разу, коли змія як зазвичай лежала на стіні, з волі Господа прилетілв птах, схопив і забрав її. Тоді курайшити сказали: «Ми сподіваємося, що Господь згоден з тим, що ми задумали. У нас є хороший майстер, є деревина, а також Бог позбавив нас від цієї змії».

Коли мекканці прийшли до єдиної думки, щоб розібрати Каабу і заново відбудувати, Абу Вахби бін Амр бін Аиз бін Абд бін Імран бін Махзум встав і сказав: «О громада курайшитів! Ви витрачайте на будівництво тільки дозволені засоби, не використовуйте засоби, отримані забороненим шляхом». Автор книги пише, що ці слова Абу Вахби сказав після одного випадку, коли він витягнув камінь з Кааби, але той вислизнув з його рук і повернувся на колишнє місце. Абу Вахби був родичем Мухаммада ﷺ , дядьком його батька (Абдули бін Абдул Муталліба).

Потім курайшити розподілили стіни святині між пологами. Так стіна, де розташовані двері Кааби, дісталася роду Абдул Манафа і Зухрат, стіна між Чорним каменем і Єменським кутом – роду лазні Махзум, а стіна, де розташована Хіджра Ісмаїлов, дісталася родам бану Абд Дар бін Кусаю, бану Асад і бану Адійя.

Однак все одно люди боялися братися до руйнування стін, і тоді Валід ібн мугир взяв мотику, піднявся на стіну святині і почав розбирати її, кажучи: «О мій Господь! Ми не звернули з Твого шляху. О мій Господь! Воістину ми не бажаємо нічого, крім добра».

Курайшити розібравши Каабу частково (лише стіну між двох її кутів), зупинилися, сказавши: «Ми будемо спостерігати: якщо біда спіткає нас, то ми припинимо і відновимо розібране, а якщо ж ні, то значить, Господь задоволений нашими діями і ми продовжимо почату роботу».

На наступний день вони продовжили розбір стін разом з Валідом. Так вони дійшли до фундаменту, який був закладений самим пророком Ібрагімом (мир йому). Один з курайшитів продовжив розбирати і його, забивши залізний брус, щоб розхитати і витягнути камінь з кладки. Коли ж він почав ворушити його, земля Мекки затряслася, і люди утрималися від розбору фундаменту.

Ібн Ісхак оповідає, що коли курайшити розбирали Каабу , то знайшли в її стіні записи на ассирійській мові. Їх ніхто не зумів прочитати, крім одного юдея. Ось їх зміст: «Я Господь – володар Баккі (так називалася Мекка. Прим. перекл). Я її створив в той день, коли створив Небеса і Землі. Я створив Сонце і Місяць. Я оточив її (Мекку) сім’ю істинно віруючими державами, і не перестане Мекка існувати доти, доки не перестануть існувати ці дві мекканскі гори. Благословен народ (Мекки) у воді і в молоці».

Далі Ібн Ісхак повідомляє: «Також вони знайшли записи в Макама Ібрахіма, які містили наступне: “Мекка – це будинок Аллаха, її доля буде протікати з трьох сторін…”».

З книги Ібн Хішама «Ассірат-ун-надбав»