Десять заповідей. Як вони відрізняються в іудаїзмі і християнстві

Десять заповідей. Як вони відрізняються в іудаїзмі і християнстві

10 заповідей (декалог), які ми можемо побачити в другій і п’ятій книгах Біблії і Тори, мають значення не тільки для іудаїзму, але і для християнства. Однак християни по іншому розуміють ці заповіді. У чому різниця?

Перша заповідь свідчить: ” Я Господь, Бог твій, що вивів тебе із землі Єгипетської (Міцраіма), з дому рабського, нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене”. Дана заповідь цікава тим, що вона не говорить, що Бог тільки один, вона каже що бог Яхве є істинним богом євреїв, але не заперечує існування інших богів. Однак інтерпретація цієї заповіді ідентична що у іудеїв, так і християн – істинний Бог один.

Друга заповідь говорить: “Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, що на землі долі, і що в воді під землею. Чи не вклоняйся їм і не служи їм .. . “. В іудаїзмі зображення Бога заборонено, і поклоніння всяким ідолам – також заборонено. У християнстві ж ця заповідь долається, так як вважається, що Бог втілився, а значить Христа можна зображувати. Але іноді бувають неканонічні зображення самого Бога-Отця.

Третя заповідь говорить: “Чи не принесеш Імені Господа надаремно, бо не пробачить Господь того, хто підносить Ім’я надаремно” . У євреїв ця заповідь привела до того, що вони стали замінювати слово “Бог”, “Всевишній” словами “Б-г”, “В-вишній”, “Адонаи”, “Елохім”, тобто стали згадувати його властивість, а не Бога самого, щоб шанувати третю заповідь.

У християн трохи все інакше. У догматиків також прийнято вимовляти ім’я Бога тільки в важливі моменти, але це відбувається не так строго, як в іудаїзмі.

Четверта заповідь говорить: “Пам’ятай день суботній, щоб святити його …”. Іудеї бояться робити що-небудь в Суботу, тому що бояться прогнівити Бога,

Але в християнстві ця заповідь набула іншого значення, тому що з точки зору християн, цей день перестав приносити радість людям через свій законницький дух, тому багато заборон під час суботи були скасовані, а неділя по значущості стала перевершувати суботу.

П’ята заповідь свідчить: “Шануй твого батька і твою матір, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі”. Заповіді інтерпретуються однаково.

Шоста заповідь свідчить:Чи не убий”. Якщо в іудаїзмі ця заповідь означає, що вбивство ближнього – гріх, але як таке безгрішне вбивство можливо, бо вже в самій Торі ми бачимо безліч варіантів допустимих вбивств.

Але в християнстві будь-яке вбивство заборонено, тільки в разі захисту сім’ї, країни, вбивство допускається, але є гріхом.

Сьома, восьма і десята заповіді «Не чини перелюбу”, “Не вкради” і “Не бажай дому, дружину … ближнього свого”. Інтерпретація ідентична.

Дев’ята заповідь говорить: “Не дай про ближнього твого свідоцтва помилкового”. Якщо в християнстві ця заповідь має на увазі не брехати взагалі, то іудаїзм менш суворий в цьому відношенні. Іудеї вважають, що брехня можлива, якщо вона не спрямована проти ближнього (друга, родича). Проти ворогів брехати можна.

Примітно, що 1-4 заповіді декларують відносини між людиною і Богом, а 5-10 про відносини між людьми.